Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 8 maart 2021

Liever kleine woningen in het centrum dan grote in het buitengebied

Afgelopen raadsvergadering is de woningbouwvisie aangenomen. Wij zien dat er de komende tijd een enorme vraag naar woningen komt, ook in onze regio. We vinden, net als het college, dat ook onze gemeente een verantwoordelijkheid moet nemen om hier een antwoord op te geven. Maar we vinden dat er ideologie mist.

De manier waarop er werk wordt gemaakt van het realiseren van extra woningen is wat ons betreft niet de juiste. Wij zijn voor inbreiden en tegen uitbreiden. En zeker met de aankoop van de Arendshof II, naast het nog te ontwikkelen bankenplein biedt hiervoor ruimte, dichtbij de ‘bruisende binnenstad’ die we graag zo bruisend mogelijk willen maken. We zien meer in kleinere en betaalbare woningen met veel groen aan en rond gebouwen, dan een uitgestrekte provinciestad die bestaat uit grondgebonden woningen met tuin. We willen een familiestad zijn en ook starters aantrekken. Dat doe je niet met dure panden. Kleiner is beter. Bovendien wonen veel mensen in Oosterhout vanwege het compacte karakter, dat willen we ook graag behouden. In het plan om in te gaan zetten op tiny houses zien we wel heil. We hebben het daar in verkiezingstijd niet voor niets ook al over gehad.

Tot slot zien we met de toename van het aantal inwoners ook dat het drukker wordt in onze buitengebieden. Mensen willen er tussenuit om een luchtje te scheppen. Dat leefklimaat is belangrijk. We zetten de buitengebieden het liefst in voor een gezonde wandeling of een sportrondje.