Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 9 februari 2018

Update burgemeester Huisman

Er is veel gebeurd afgelopen weken zoals u in de krant en op onze Facebookpagina hebt kunnen lezen.
Vrijdag 26 januari heeft burgemeester Huisman ervoor gekozen af te treden omdat hij zich onbehoorlijk had gedragen op een personeelsborrel. Daarnaast had hij teveel alcohol gedronken tijdens piketdienst. Dat is een oproepbare dienst voor als er rampen of calamiteiten zijn.
Wij, als gemeenteraad, wisten niets meer dan in de verklaring van de burgemeester stond en wilden dus ook nog niet reageren op suggesties uit de media. Op dinsdagavond werden wij bijgepraat over hetgeen er werkelijk was voorgevallen. Wij hebben daarop een verklaring geschreven op onze Facebookpagina waarin we zijn gedrag afkeuren en inderdaad van mening zijn dat zijn aftreden de enige conclusie kan zijn.
Het gehele proces tot dit moment hebben we doorgesproken die dinsdag. Het lijkt erop dat het college en de gemeentelijke organisatie goed gehandeld hebben en ook als raad hebben we naar beste kunnen gehandeld. Toch moet je altijd kritisch zijn op hoe je het doet en zijn er wellicht zaken die wij niet hebben gezien of die wij anders hadden kunnen doen.
We merken dat de media een aantal uitspraken hebben gedaan waar wij ons niet in herkennen. Uitspraken die er niet om liegen, van angstcultuur tot onbehoorlijk bestuur. Omdat de burgers van Oosterhout hun informatie krijgen van deze zelfde media, denken we dat het beeld van gemeenteraad, college, en gemeentelijke organisatie in een slecht daglicht is komen te staan.
Wij denken dat een onafhankelijk onderzoek de enige manier is om het vertrouwen van de burger terug te krijgen. Dat is de reden waarom wij samen met de PvdA en Groen Links een initiatiefvoorstel doen voor een onafhankelijk onderzoek. Niet omdat wij denken dat er zaken mis zijn gegaan, maar mocht dat wel zo zijn hier van te leren zodat we alles doen wat we zouden kunnen om dit te voorkomen.